Η μεγαλειώδης έκθεση JCK καλύτερη κάθε χρόνο!
Ένα αποκλειστικό reportage του Jewel Time για τους Έλληνες εκθέτες στην Αμερική


της Κατερίνας Σπανούδη
Η JCK είναι μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις που γίνονται παγκοσμίως στον κλάδο του κοσμήματος. Φέτος διεξήχθη για ακόμα μία φορά στο εμπορικό κέντρο Venetian Expo στο Las Vegas από την Τετάρτη 4 έως τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 2025. Οι πρώτες δύο μέρες ήταν αποκλειστικά αφιερωμένες στον τομέα της Luxury και απευθύνονταν σε έναν αριθμό επιλεγμένων λιανοπωλητών. Συνολικά, η JCK ήταν μία εντυπωσιακή εκδήλωση με κεντρικό θέμα το «Decades», ένα αφιέρωμα στην πορεία, τις τάσεις και τις καινοτομίες του κοσμήματος ανά τις χιλιάδες δεκαετίες που ο άνθρωπος στολίζεται. Τα νούμερα των συμμετεχόντων προσέφεραν δέος αγγίζοντας τους 17.300 επισκέπτες από 130 διαφορετικές χώρες και τους 1.790 εκθέτες που παρουσίασαν τις δημιουργίες τους σε γιορτινό κλίμα.
Οι Έλληνες εκθέτες ξεχώρισαν με τα κοσμήματά τους, τόσο στον τομέα της Design Collective όσο και στον τομέα της Luxury. Μάλιστα, δύο ελληνικές επιχειρήσεις διακρίθηκαν για τις δημιουργίες τους στα προγράμματα βραβείων. Η KOUZOUPIS JEWELLERY S.A έλαβε το βραβείο “Radiance 2025” στα José Hess Design Awards, με ένα μοναδικό δαχτυλίδι που ενσάρκωνε το θέμα της «ακτινοβολίας» και η EROS-PSYCHE STUDIO διακρίθηκε στο διαγωνισμό «Best ring design 5.000-10.000 $» για το γλυπτικό δαχτυλίδι «Eros Universal». Επίσης η GIAMPOURAS COLLECTIONS, που συμμετείχε για πρώτη φορά, επιλέχθηκε από την οργάνωση της έκθεσης για μια παρουσίαση στο άρθρο «Here’s Why You Need to Make the Design Collective Your First Stop at JCK», όπου προτείνονταν 5 επιχειρήσεις που έπρεπε οπωσδήποτε να δει ο επισκέπτης.
Συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις ανήλθαν στις 11, με 4 καινούργιες συμμετοχές και ήταν οι εξής (κατά αλφαβητική σειρά):
Dionysios Fine Jewels Co., Eros-Psyche Studio, Gerochristo Jewelry, Giampouras Collections, Iliakis, Ioannidis Athens, Kouzoupis Jewellery S.A., Lutèce Jewelry, Maramenos & Pateras, MJM Jewels, Taloumis.
Ως Jewel Time μιλήσαμε μαζί τους για να καταγράψουμε τον παλμό της ελληνικής εξωστρέφειας σε αγορές όπως η Αμερική.

REPORTAGE
Η Αμερική παρουσιάζεται ως η χώρα της ευκαιρίας για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τον «κορεσμό» της ελληνικής αγοράς που φαίνεται να περιορίζεται όλο και πιο πολύ. Έτσι, τόσο οι Έλληνες εκθέτες που πήγαν για πρώτη φορά όσο και οι εμπειρότεροι συμμετέχοντες μίλησαν για την εξωστρέφεια, ως κάτι απαραίτητο και ως μία επένδυση που αξίζει να κάνει όποιος έχει τη δυνατότητα.

Οργάνωση
Κατά κοινή ομολογία, οι Έλληνες επαγγελματίες δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι, και κάποιοι μάλιστα εντυπωσιασμένοι από την οργάνωση της έκθεσης, η οποία φαίνεται να εξελίσσεται συνεχώς. Ανέφεραν πως κάθε χρόνο είναι και καλύτερη, προσφέροντας λύσεις σε όσα θέματα αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, και βελτιώνοντας συνεχώς τις δομές των περιπτέρων, τη χωροδιάταξη, αλλά και την ασφάλεια εντός του χώρου. Ακόμη, οι παλιότεροι συμμετέχοντες τόνισαν την αξιοσημείωτη προσπάθεια που γίνεται κάθε χρόνο ώστε η έκθεση να προσελκύει επισκέπτες και να ευχαριστεί τους εκθέτες με ψυχαγωγικές «after work» εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά όλους τους επαγγελματίες σε ένα πιο χαλαρό και ξεκούραστο πλαίσιο.
Φέτος, το αποκλειστικό πάρτυ της βιομηχανίας ήταν η εκδήλωση JCK Rocks, με τον Snoop Dog και τον Jason Derulo να ενώνονται στη σκηνή για να χαρίσουν στον κόσμο εμβληματικές στιγμές διασκέδασης.


Προσέλευση
Όσον αφορά την επισκεψιμότητα, οι ελληνικές εταιρείες ομόφωνα δήλωσαν πως ο κόσμος ήταν αρκετά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι που ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ωστόσο, κάποιοι σχολίασαν πως παρά τα νούμερα των δελτίων εισόδου, ο αριθμός των επισκεπτών που πέρασε μπροστά από τα ελληνικά περίπτερα στο Design Collective δεν ήταν ικανοποιητικός, κάτι που τους έκανε εντύπωση.
Οι περισσότεροι επισκέπτες ήταν Αμερικάνοι και λιγότεροι ήρθαν από τον Καναδά και τη Λατινική Αμερική, ενώ υπήρχαν επίσης πολλοί Κορεάτες, Ινδοί, Ασιάτες, Άραβες και Αυστραλοί. Παρότι σχολιάστηκε πως η προσέλευση δεν ήταν εντυπωσιακά μεγάλη, οι εκθέτες συμφώνησαν πως ο κόσμος φαινόταν να έχει αυξημένη διάθεση να ψωνίσει και να ανοιχτεί σε προτάσεις. Εντύπωση επίσης έκανε στους περισσότερους το γεγονός πως οι δασμοί και η αυξημένη τιμή του μετάλλου δεν ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης και αντίθετα έδειχνε να μην απασχολεί τους αγοραστές.


Προσδοκίες και σχέδια
Όπως και να έχει, οι προσδοκίες σχεδόν όλων εκπληρώθηκαν, με ένα κοινό κλίμα αναμονής να πλανάται στον αέρα όσο ακόμα βρισκόμαστε σε περίοδο εξέλιξης κάποιων παραγγελιών.
Μάλιστα, σε μία σύγκριση Αμερικής – Ευρώπης, η αβέβαιη και αργή ολοκλήρωση των παραγγελιών χαρακτηρίστηκε ως γνώρισμα της Αμερικής σε αντίθεση με την Ευρώπη που τα πράγματα εξελίσσονται πιο άμεσα. Ως παράδειγμα προς μίμηση αναφέρθηκε από όλους η Vicenzaoro στην Ιταλία.
Ωστόσο, πρόθεση όλων των Ελλήνων είναι να ξαναπάνε, καθώς συμφώνησαν πως χρειάζονται τουλάχιστον 3 χρόνια συνεχούς παρουσίας για να μπορεί κάποιος να έχει σαφή εικόνα. Σημαντική βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί και η Enterprise Greece, που χρηματοδοτεί περίπου το 50% του κόστους συμμετοχής, μειώνοντας ένα μεγάλο μέρος των δαπανών.


Περισσότερα σχόλια και προτάσεις
Η JCK είναι αναμφίβολα μία έκθεση-ογκόλιθος για τη βιομηχανία των κοσμημάτων με πρωτοπορίες στην οργάνωση που διευκολύνουν σημαντικά τους εκθέτες. Κοινή αναφορά έγινε στην αναβαθμισμένη εφαρμογή Leeds με την οποία οι εκθέτες σκανάρουν τις κάρτες εισόδου των επισκεπτών, αποκτώντας αυτόματη πρόσβαση στα στοιχεία και στις πληροφορίες τους, και λαμβάνουν στο τέλος της κάθε ημέρας ένα email με τη συγκεντρωτική λίστα των επαφών που έκαναν. Επίσης είναι αξιοσημείωτο πως καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης γίνονται συνεχείς, μικρές και γρήγορες video παραγωγές με ευέλικτα συνεργεία που περιηγούνται στα περίπτερα του Design Collective, βιντεοσκοπούν, φορούν και επιδεικνύουν τα κοσμήματα των εκθετών, αναρτώντας καθημερινά δεκάδες video στα σχετιζόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα, Ο θεσμός του πρωτότυπου Hologram δίνει τη δυνατότητα στους εκθέτες-σχεδιαστές του τμήματος Design Collective να προβάλλονται στο κοινό κατ’ επανάληψη μέσα από μια τρισδιάστατη ολιγόλεπτη παρουσίαση τους που παίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.
Γενικότερα, πρόκειται για μία οργάνωση που δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ξεκινάει τη διαφήμισή τους 6 μήνες πριν ανοίξει, διοργανώνει έρευνες ανατροφοδότησης, συνεντεύξεις και κρατά επαφή ακόμη και μετά τη λήξη, προωθώντας ερωτηματολόγια στους εκθέτες προκειμένου να βελτιωθεί στην επόμενη εκδήλωση.
Όλα αυτά, άφησαν μία πολύ θετική εντύπωση στους Έλληνες εκθέτες, οι οποίοι επέστρεψαν γεμάτοι προτάσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να εξελιχθούν και να επεκταθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και οι ελληνικές εκθέσεις.

Αρχικά, κοινή πρόταση των εκθετών ήταν η δημιουργία ενός συμπαγούς Greek Pavillion, μίας σταθερής εθνικής κοινότητας που θα επενδύσει στην εξωστρέφεια και θα προάγει τη συνεργασία έναντι των όποιων διαφορών, ενδεχομένως δημιουργώντας μία ελληνική έδρα σε αγορές όπως η Αμερική. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει με τη στήριξη της enterprise, όμως αναμφίβολα προϋποθέτει και μία ανάλογη στάση από πλευράς των επιχειρηματιών. Μία σταθερότητα και μία αίσθηση συλλογικότητας που θα ανατρέψει την εδραιωμένη νοοτροπία. Έτσι, θα μπορούσαν στη συνέχεια να βρεθούν και πιο αποτελεσματικοί τρόποι διαφήμισης για το ελληνικό κόσμημα, που θα του δώσουν οντότητα μέσα στις διεθνείς εκθέσεις.
Έπειτα, όσον αφορά τις ελληνικές εκθέσεις οι προτάσεις ήταν πολύ δημιουργικές, ξεκινώντας από την υιοθέτηση πρακτικών όπως προσκλήσεις σε influencers σαν την Katerina Perez που επισκέφθηκε την JCK και διαφήμισε τα κοσμήματα των εκθετών, την καλύτερη κατηγοριοποίηση των περιπτέρων, και την εξέλιξη των κοινωνικών εκδηλώσεων που θα διασκεδάζουν τόσο τους επισκέπτες όσο και τους επαγγελματίες του χώρου. Γενικότερα, οι Έλληνες εκθέτες που διαθέτουν εμπειρία στις διεθνείς εκθέσεις σχολίασαν πως σα χώρα έχουμε να μάθουμε και να μιμηθούμε αρκετά από αυτές.
Ωστόσο, αναφέρθηκε πως όλα πρώτα ξεκινάνε από τον καθένα ξεχωριστά και τη δική του στάση, τη σωστή μεθόδευση της συμμετοχής σε εκθέσεις σαν τη JCK, μέσα από την αντίληψη του τι λείπει από την αγορά και πώς θα γεμίσει αυτό το κενό. Έτσι, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, μπορεί κανείς να φτάσει στον προορισμό του, κι ας είναι όπως λένε «κάθε αρχή και δύσκολη».