Το ελληνικό κόσμημα στην Αμερική
Αξίζει τον κόπο μία έκθεση σαν τη JCK;
Ως Jewel Time συνομιλήσαμε με την Asap Athens, την αντιπρόσωπο ελληνική εταιρεία για την διεθνή έκθεση JCK Los Angeles. Η Δήμητρα Καραναστάση και η Νένα Τζίλου μας εξήγησαν ποια είναι η συμβολή της Asap στον κλάδο της εξαγωγής ελληνικών προϊόντων, και μας ανέλυσαν τις δράσεις τους. Επίσης, μοιράστηκαν μαζί μας τη ματιά και τις γνώσεις τους για την πορεία της JCK ανά τα χρόνια, αλλά και τις προτάσεις τους για ένα καλύτερο και πλουσιότερο επαγγελματικά αύριο.

Μιλήστε μας για τις δραστηριότητές σας. Ποιος είναι ο ρόλος σας στις εκθέσεις και τι άλλο κάνετε;
Η Asap Athens έχει διπλή δράση. Από τη μία ασχολούμαστε με τη διαφήμιση που μπορεί να είναι online ή offline και από την άλλη με την αντιπροσώπευση εκθέσεων του εξωτερικού. Αυτό έχει προκύψει από τον ιδρυτή μας, ο οποίος ήταν ο πρώτος Έλληνας που έκανε εξαγωγική έκθεση στην Ελλάδα το 1974, σχετικά με τα ρούχα, τη «Hellenic Fashion». Ο ίδιος, με τη βοήθεια των αρμόδιων φορέων του ελληνικού κράτους, προσκαλούσε ξένους αγοραστές από μεγάλα καταστήματα, να έρθουν να δουν τα ελληνικά προϊόντα. Τη δεκαετία του ’75-’85 ο τομέας του έτοιμου ρούχου ήταν ο δεύτερος συναλλαγματικός τομέας στην Ελλάδα. Πρώτος ήταν ο τουρισμός. Καθώς λοιπόν εδραιωνόταν αυτή η ιδιότητα της Asap και καθώς αποκτούσαμε επαφή και με άλλους διοργανωτές στο εξωτερικό, άρχισαν σιγά σιγά να μας αναθέτουν να εκπροσωπούμε τις εκθέσεις τους στην Ελλάδα, να είμαστε δηλαδή κατά κάποιο τρόπο το γραφείο τους εδώ.
Με το σημερινό οργανισμό Enterprise Greece, που είναι ο πρώην ΟΠΕ (Οργανισμός Προωθήσεως Εξαγωγών) έχουμε επικοινωνία από το ’75. Ουσιαστικά τους ενημερώνουμε για τις εκθέσεις και αν εκείνοι, έπειτα από δική τους έρευνα και βάση των διαθέσιμων κονδυλίων, κρίνουν ότι αξίζει τον κόπο, προχωρούν στις επιχορηγήσεις. Η στήριξη αυτή είναι κάτι πάρα πολύ βοηθητικό για όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν, γιατί τα κόστη είναι πάρα πολύ μεγάλα και ειδικά αυτή την εποχή.
Όσον αφορά τις δράσεις μας, κατά τη φετινή έκθεση JCK, κάναμε μία ωραία ενέργεια που στηρίχθηκε από την enterprise Greece. Ουσιαστικά τονίσαμε με έντονο χρώμα τα ελληνικά περίπτερα στο χάρτη της έκθεσης όπως και τα ονόματα των εκθετών τόσο αυτών που είναι στο ελληνικό περίπτερο όσο και αυτών που είναι στη luxury ενότητα, στην οποία έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει διαχωρισμός εθνικοτήτων.
Μία δεύτερη προωθητική ενέργεια μας είναι ότι συνεργαστήκαμε με μία πολύ γνωστή influencer κοσμήματος στην Αμερική, την Katerina Perez. Στην ουσία, αφού συνεννοηθήκαμε πρώτα ως Asap μαζί της, τη φέραμε στη συνέχεια σε επαφή με τους εκθέτες. Το κόστος αυτής της ενέργειας καλύφθηκε από τους ίδιους τους εκθέτες σε συνεργασία με την enterprise, αλλά καθώς έγινε μία συλλογική προσπάθεια ήταν πολύ προσιτό και το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ αξιόλογο.

Σε σχέση με πέρυσι και με τα προηγούμενα χρόνια, πώς αξιολογείτε την πορεία της ελληνικής αποστολής στη JCK και γενικότερα στις εκθέσεις του εξωτερικού;
Παρότι γενικά οι καταστάσεις είναι αρκετά δυσμενείς και απρόβλεπτες, η συμμετοχή στις εξαγωγικές εκθέσεις φαίνεται σταθερή, και σε κάποιες αγορές όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, αυξανόμενη. Μιλώντας τώρα για την Αμερική, η συμμετοχή των Ελλήνων είναι επίσης κατά βάση σταθερή και δε φαίνεται να αποτρέπεται από τις συνθήκες, καθώς φέτος είχαμε τέσσερις καινούργιους εκθέτες στη JCK.
Σίγουρα χρειάζεται μία εντατικότητα και μια επιμονή από την πλευρά των εκθετών και δεν ωφελεί να κάνουν πίσω με την πρώτη δυσκολία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει μία επαναληψιμότητα, όποιος κάνει την αρχή να συνεχίσει να βρίσκεται εκεί, ακόμα κι αν κάποιες χρονιές είναι με μικρότερο περίπτερο. Έτσι, συμβουλεύουμε όλους τους εκθέτες να εμφανιστούν τουλάχιστον 3 συνεχόμενες φορές κι αφού εδραιωθούν να κρίνουν αν τους «πάει» η αγορά ή όχι. Ωστόσο, φέτος νομίζουμε ότι οι εκθέτες μας στη JCK δικαιώθηκαν, γιατί το feedback που πήραμε ήταν πάρα πολύ καλό. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, είπαν ότι έμειναν ευχαριστημένοι και θα συνεχίσουν τη συμμετοχή τους και του χρόνου.
Ακόμη, κάτι άλλο πολύ αξιοσημείωτο σχετικά με την έκθεση είναι ότι υπάρχει μία ενότητα και μία συλλογικότητα, ανάμεσα στους εκθέτες που είναι πραγματικά εκπληκτική. Ταξιδεύουν μαζί, πολλοί μένουν μαζί, τρώνε μαζί, και βοηθάει ο ένας τον άλλον, και στα πιο μικρά πράγματα.
Αυτή η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική σε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι και εκεί είναι πάντοτε μία πολύ καλή ομάδα. Ενώ το βασικό είναι ότι κάνουν πραγματική δουλειά.


Για ποιο λόγο δεν υπάρχει η σήμανση «Greece» στα ελληνικά περίπτερα; Και ποιοι είναι οι παράγοντες που το επηρεάζουν αυτό;
Λοιπόν, εμείς ξεκινήσαμε το 2018 να πηγαίνουμε στην JCK και ήμασταν περίπου 8 εταιρείες στη Luxury, και άλλες 8-9 εταιρείες στη JCK. Όταν λοιπόν το 2019 η έκθεση μεταφέρθηκε στο χώρο που είναι τώρα, το κομμάτι της Luxury έγινε μικρότερο, με αποτέλεσμα εμείς που βρισκόμασταν σαν ελληνική αποστολή στο μεταίχμιο, να μεταφερθούμε στο Design Collective. Για να έχουμε τη σήμανση Greece δε θα μπορούσαμε να είμαστε σε αυτό το κομμάτι, θα έπρεπε να πάμε πολύ πιο μακριά και δε θέλαμε να είμαστε ούτε κοντά στην Τουρκία ούτε κοντά στην Ινδία και το Πακιστάν, που έχουν διαφορετικό κόσμημα αλλά πάρα πολύ φθηνό, οπότε οι δικοί μας εκθέτες θα χάνανε σαν εθνικό περίπτερο. Έτσι παραμείναμε στο Design Collective, γιατί είναι στην είσοδο του χολ και δε διακινδυνεύαμε να πάμε κάπου να χωθούμε και να χαθούμε, ενώ όλοι μας ήξεραν ήδη σε αυτό το σημείο. Ταυτόχρονα, το Design Collective είναι η πιο premium περιοχή της έκθεσης και δίνει έμφαση στο σχέδιο των κοσμημάτων, το οποίο είναι το κατεξοχήν πλεονέκτημα των Ελλήνων.
Παρόλαυτα, ο Δημήτρης ο Κουτσουμπέλης έκανε φέτος συζήτηση με το διευθυντή της έκθεσης με αίτημα να έχουμε κι εμείς το εθνικό μας branding, «Greece». Να φαίνεται με κάποιο τρόπο. Και δε μας το απέρριψε, μας άφησε μια πόρτα ανοιχτή να το συζητήσουμε και να δούμε πώς μπορούμε να το καταφέρουμε την επόμενη χρονιά χωρίς να είναι εις βάρος της θέσης μας.

Τι θα μπορούσε να γίνει για να είναι περισσότερες οι ελληνικές συμμετοχές;
Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι η JCK είναι μια πολύ premium έκθεση και όλοι οι εκθέτες περνάνε από αξιολόγηση για να μπουν. Μία αξιολόγηση που μπορεί να έχει πολλά στάδια, καθώς η οργάνωση θέλει να δει τη δουλειά τους, το look book, το ύφος τους.
Φυσικά, έχουν τη δική μας βοήθεια για οτιδήποτε χρειαστούν. Δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχει ένα γραφείο της έκθεσης εδώ, όπου μιλάμε τη γλώσσα τους, παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται βοήθεια και προσπαθούμε να λύσουμε διάφορα προβλήματα, είναι πολύ σημαντικό. Όπως επίσης πολύ βοηθητική είναι και η οικονομική στήριξη του κράτους, η οποία φτάνει περίπου το 50% του κόστους συμμετοχής.
Σίγουρα οι συνθήκες που επικρατούν παγκόσμια αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ ευνοϊκές, και υπάρχει μία γενικότερη αστάθεια. Έτσι πολλές εταιρείες μπορεί να φοβούνται να κάνουν αυτή τη στιγμή το εξαγωγικό βήμα, παρότι βλέπουμε ότι υπάρχει μία αύξηση στις συμμετοχές τα τελευταία χρόνια.
Αυτό που θα βοηθήσει είναι σίγουρα το καλό «word of mouth» των εκθετών, γιατί η διάδοση από στόμα σε στόμα λειτουργεί κάποιες φορές καλύτερα κι από μία πληρωμένη διαφήμιση. Επίσης είναι απαραίτητο να συνεχίσει να υπάρχει κρατική στήριξη και ενδεχομένως θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες επιπλέον προωθητικές ενέργειες. Για να μάθει περισσότερο η Ελλάδα αυτήν την έκθεση.
Σημαντικό επίσης είναι να ολοκληρωθούν όλες οι παραγγελίες που πήραν οι εκθέτες, έτσι ώστε να εξελιχθεί πράγματι η δουλειά τους και να συνεχίσουν να ωθούν ο ένας τον άλλον, αλλά και οι διάφοροι σύνδεσμοι που ασχολούνται με το κόσμημα να ενημερώνουν επακριβώς τα μέλη τους. Ούτως ώστε να υπάρχουν είτε συλλογικές συμμετοχές είτε μεμονωμένες.
Εμείς επισκεπτόμαστε κάθε έκθεση που γίνεται στον κόσμο και η Αμερική είναι μία δύσκολη αγορά. Όμως το ελληνικό κόσμημα πραγματικά ξεχωρίζει κάθε χρόνο σε αυτή την έκθεση. Έχει ένα σχεδιασμό που φανερώνει την ψυχή του κατασκευαστή, έχει ανταγωνιστική τιμή και μία μοναδική παράδοση 6.000 χρόνων, κάτι που λείπει από τα κοσμήματα της Αμερικής. Για αυτό το λόγο υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και αν τα πράγματα ήταν καλύτερα οικονομικά, αυτό θα είχε φανεί και περισσότερο πρακτικά.